Image00020

Fra eldre sjøbod til hytte med komfort

Cabin and homes

I fjæresteinene mellom fjell og fjord på Sunnmøre ligger en eldre sjøbod som har fått nytt liv som hytte. Med hjelp av vakuumtoalettsystem åpnet muligheten seg for å ha et fullverdig og komfortabelt bad, med porselenstoalett og dusj, samtidig som kloakkhåndteringen er miljøvennlig og enkel.

Published on 2024-05-07
Image00009
Jets® vakuumtoalett var avgjørende for å få et fullt funksjonelt baderom.

I naturskjønne Eiksund finner vi en rødmalt sjøbod alene i vannkanten. Du kan faktisk padle nesten til dørterskelen. Med havet som nærmeste nabo kan du bade i fjorden med utsikt over slående vakre sunnmørske fjelltopper.

  • Da oppussingsarbeidet startet var det nesten bare vegger og tak. En helt vanlig, eldre sjøbod, forteller Odd Kåre Wiik som sitter i komiteen med for hytta mens den er utleid til DNT. Han var også en del av dugnadsgjengen som oppgraderte hytta.
IMG 0392 rev
Sjøboden er oppgradert og ligger vakkert til. Et perfekt samlingssted.

Koselig og komfortabel

Sjøboden er transformert til en moderne hytte. Den er privateid, men er i dag utleid til DNT. Hytta er lys og koselig med kjøkkenkrok, og bad med både porselenstoalett og dusj.

IMG 7423 copy
"Toralfbuda" har 8 sengeplasser og den gode kapasiteten på Jets® toalett minimerer tid brukt på drift og vedlikehold.
Vakuumtoalett fra JETS ser ut og brukes som et tradisjonelt toalett. Løsningen fra JETS var avgjørende for å få porselenstoalett og dusj her. Vi er veldig fornøyde. Rett og slett et fabelaktig system!
— Odd Kåre Wiik

Vakuumtoalett fra Jets® bruker luft i stedet for vann for å transportere avfallet, nesten som en støvsuger. Med vakuumteknologi kan toalettavfallet fraktes vertikalt og er ikke avhengig av gravitasjon. Dette gjør rørleggingen mer fleksibel, og du kan plassere oppsamlingstanken der det er ideelt for deg og din hyttetomt. På “Toralfbuda” i Eiksund er tanken plassert bak hytta, litt opp i terrenget.

Kildeseparerende avløp til hytte

IMG 0437 rev
Oppgraderingen av sjøboden gjør det enkelt å nyte norsk natur - året rundt.

Intelligent, men enkel løsning

Hytta har nå vann fra det lokale vannverket, men er ikke tilkoblet offentlig avløp. De valgte derfor kildeseparerende avløp og vakuumtoalett. Gråvann fra dusj, vask og oppvaskmaskin blir skilt fra svartvann, eller kloakk, fra toalettet.

  • Det er tilkomst med bil nesten til dørterskelen, så det er ingen problem å få tømt oppsamlingstanken med tømmebil. Med kildeseparering blir det mindre kloakk sammenlignet med tradisjonell løsning, og tanken må tømmes relativt sjeldent. Vi kjøpte også nivåalarm til tanken som varsler når det nærmer seg behov for tømming. Et intelligent toalettsystem som fungerer utmerket, forklarer Odd Kåre.

Vakuumtoalett fra Jets® bruker ca 0,6 L per skylling, noe som reduserer toalettavfallet med opp til 80 % sammenlignet med vanlig WC. Avfallet som går til oppsamlingstank er derfor minimalt og lettere å håndtere.

Jets® til fritidsbolig

Image00002 2
Oppsamlingstanken står i nærheten av hytta, plassert for seg selv i terrenget. Det er enkel tilkomst for tømmebil.
IMG 0406 rev

Hjemmekomfort

Toralfbuda var ferdig oppgradert i oktober 2023, og har vært mye besøkt siden da. Nå som den privateide hytta er utleid til DNT er den åpen for bruk gjennom hele året. Hytta skal som hytter flest skape gode opplevelser – og da kan komfortable fasiliteter spille en stor rolle.

  • Det at vakuumtoalettet fungerer som et tradisjonelt toalett kan gjøre terskelen lavere for bruk av hytta. Med Jets® vakuumtoalett får man komfort som hjemme. Dette gjør det lett å ta med hele familien og fokusere på å skape fine stunder sammen, avslutter Odd Kåre.
Image00015
"Toralfbuda" har et innbydende oppholdsrom med stue og kjøkken i ett. Her kan du nyte fantastisk utsikt mot fjell og hav.