Utedo Stock 140927074 small

Fra utedo til komfort: En guide til et hygienisk, innendørs toalett på hytta!

Cabin and homes

Hytta er et sted hvor vi søker ro, avslapning og nærhet til naturen. Det er en oase der vi kan koble av fra hverdagens mas og stress. For de av oss som er heldige nok til å ha en hytte, er det viktig å gjøre den til et komfortabelt og trivelig sted å være. En oppgradering som kan forvandle hytta, er overgangen fra en tradisjonell utedo til et moderne og hygienisk innendørs toalett. Dette kan du få selv uten innlagt vann og strøm!

Published on 2023-08-07

Hytta med utedo

Det er noe rustikt og sjarmerende ved en hytte med en utedo. Det er en følelse av å være i ett med naturen og å leve på en enkel måte. Men la oss være ærlige - det er også ulemper ved å ha en utedo på hytta. De som har opplevd det, vet at det kan være en kilde til noen utfordringer og kompromisser.

Tenk deg følelsen av å våkne midt på natten og innse at du må tråkke gjennom mørket og kulden for å nå utedoen. Du må ta på deg klær, finne en lommelykt og navigere gjennom ulendt terreng. I dette øyeblikket virker bekvemmeligheten til et innendørs toalett som en fjern drøm.

Utedo innside Stock 502773230 small
Selv om det kan være en kilde til nostalgi, er det viktig å være oppmerksom på de begrensninger og ulemper som kan følge med en utedo.

Utedoen kan også by på noen mindre hygieniske situasjoner. Med ubehagelig lukt og insekter som surrer rundt, er det ikke alltid en ren og frisk opplevelse. Og når utedoen begynner å fylles opp, må den tømmes. Dette kan involvere tungt arbeid, ubehagelig lukt og risiko for spredning av bakterier. Det er ikke akkurat det man ønsker å tenke på når man vil nyte tiden på hytta.

Jets® på hytta

Så selv om en utedo kan ha sin sjarm og nostalgi, er det ikke uten ulemper. Derfor skal vi nå se på en oppgradering som kan gi deg både komfort og bekvemmelighet - en overgang fra utedoen til Jets® vakuumtoalett. La oss se nærmere på denne spennende muligheten og hvordan den kan forbedre hyttelivet ditt, selv om du ikke har innlagt strøm eller vann.

JETS interior image Toilet porcelain floor 50 M IMG 0965 mod small
Det er mulig å få et innendørs vannspylende toalett på hytta uten innlagt vann og strøm med vakuumtoalett fra Jets®.

Hva er et vakuumtoalett spør du?

Et vakuumtoalett bruker luft i stedet for vann for å transportere avfallet. Jets® har utviklet en teknologi som gjør at toalettene bruker minimalt med vann, bare ca 0,5 liter, og ellers bruker hovedsaklig vakuum til transport av selve avfallet fra toalettet og ut til tanken. På denne måten er det mulig å ha et hygienisk toalett med vannspeil, samtidig som det totale avfallet er så minimert at det er enkelt å håndtere i etterkant.

Vakuumteknologi og vakuumtolett er ikke noen ny teknologi, og er dominerende på større båter og cruiseship, samt i byer, offentlige toaletter og steder der tilgangen på vann er begrenset - derfor passer også denne typer toalett på frittstående hytter som ikke er direkte tilkoblet vann og strømnett.

Jets image CAB image Dinner Family Toast Getty Images 465975819 small
Det er hyttetur med god mat, og familie og venner er samlet til hyggelig selskap. Du kan endelig slappe av, nyte hyttelivet og samle gode minner. Med Jets® vakuumtoalett er det akkurat som hjemme.
Jets Vakuum AS

Jets Vacuum AS er en anerkjent NORSK leverandør av vakuumtoalettsystemer for hytter og fritidsboliger. Dette innovative systemet gir deg muligheten til å installere et vannspylende toalett uten å være avhengig av innlagt strøm og vann.

Fordeler med oppgradering

Å oppgradere hytta med et vannspylende vakuumtoalett bringer med seg flere fordeler som vil gjøre oppholdet ditt mer behagelig og praktisk. Her er noen av fordelene du kan glede deg over:

Hygiene og komfort: Etter hver bruk blir toalettet skyllt med vann, og fjerner dermed effektivt avfall og urenheter og etterlater en ren toalettskål. Vitenskapelige studier har vist at vakuumtoalett er mer hygienisk enn et vanlig vannklosett! Dette gjør det mer komfortabelt når flere mennesker samles sammen på hytta, og du kan møte et rent og friskt toalett uansett hvor mange som bruker toalettet.

Praktisk og brukervennlig:
Jets® vakuumtoalett er enkelt å bruke og vedlikeholde. Rent praktisk er det som å bruke en vanlig WC. Det er ingen bregrensinger for hvor ofte toalettet brukes, så det spiller ingen rolle om du er alene eller har hele familien eller vennegjengen på hytta.

Verdi: Ved å oppgradere til et Jets® vakuumtoalett, vil verdientaksten på hytta øke betydelig mer enn det koster å installere.

Jets image 3 D interior toilet porcelain wall Jade view summerl lighter vann small breddeformat
Det finnes flere ulike toalettmodeller, både vegghengte og gulvståande. Her er vegghengt Jade fra Jets®.

Mange ulike toalettmodeller: Vakuumtoalettet kommer i ulike design, slik du kan velge det toalettet som passer deg og din hytte. De ulike modellene kan du bli kjent med her.

Trenger ikke innlagt vann og strøm: Om du skal bruke toalettet uten innlagt vann, må du ha en beholder med vann som du kobler på toalettet. Jets® leverer med en 25 liters kanne som du kan bruke til dette. Denne fyller du på ved behov. Vakuumet blir skapt i en vakuumpumpe, denne pumpen trenger litt strøm for å brukes, så for alle som ikke har innlagt strøm brukes batteri og solceller. Forbruket på strøm er ekstremt lavt. For en familie på fire personer, som bruker hytta 50 døgn i året, vil pumpen kun bruke i underkant av 10 kilowattimer per år!

Fleksibilitet: Rørleggingen er også mer fleksibel med en vakuumløsning, da den gir mulighet for vertikale løft. Du kan dermed plassere toalettet på et lavere punkt enn tanken. Dette gir deg muligheten til å for eksempel plassere oppsamlingstanken der det er praktisk og fysisk mulig for akkurat deg og din hytte.

Hytte Sommer berg Stock 516915116 small
Takket være det kraftige vakuumet kan avfallet enkelt transporteres uavhengig av tyngdekraften. Dette gir fleksibilitet med tanke på plassering av tanken utenfor hytta.

Miljøvennlig og brukervennlig løsning

Nå har vi sett på hvordan vakuumtoalettet er å bruke i det daglige, og hvor lite vann og strøm det bruker. Da lurer du kanskje på hva som skjer videre med toalettavfallet. Her har Jets® utviklet ulike løsninger for ulike behov. For hytter uten tilknytning offentlig- eller fellesavløp er det gjerne to alternativer som er mest aktuelle, lukket tank og biotank.

1. Oppsamlingstank: For hytter hvor det er tilkomst for tømming er oppsamlingstank et godt valg. En oppsamlingstan kan enten graves ned eller legges under terrasser eller lignende. En oppsamlingtank tømmes etter behov eller kommunale krav. Her kan du ser de ulike størrelsen på tankene og lese mer.

2. Biotank: Dersom du ikke har kjørbar vei fram til hytta, eller om du vil håndtere alt selv, kan Jets® Biotank være en god løsning for deg. Jets® Biotenk er en tank der avfallet bli kompostert. Biotanken inneholder en kurv og et filter (spesialimpregnert striesekk). Filteret i tanken bør byttes minimum to ganger årlig, eller ved behov dersom anlegget brukes mye. Filteret holder tilbake partikkler mens overskuddsvesken siles av til kammeret i bunnen av tanken og videre ut i en infiltrasjonsgrøft.

Dame hytta 550297291 small
Rolige dager på hytta nær naturen er noe nordmenn setter stor pris på.

Få ditt eget Jets® vakuumtoalett

Nå som vi har gått gjennom fordelene med Jets® vakuumtoalett, la oss se på hvordan du går fram for å skaffe ditt eget vakuumtoalett.

Er du handy kan du gjøre deler av monteringen selv. Våre mange forhandlere bistår også gjerne for å hjelpe deg å få en hygienisk toalettløsning på hytta.

Steg 1: Gjør deg kjent med produktet

En vakuumløsning fra Jets® består i hovedsak av et vakuumtoalett, en Vacuumator® pumpe og et mottaksalternativ samt rørene mellom. Toalettet må ha en form for vannkilde, for eksempel en vanndunk, og pumpen trenger en strømkilde, som kan være et batteri og solcellepanel.

Steg 2: Baderom og toalettløsing

Hvor skal toalettet plasseres inne i hytta? Med vakuumtoalett fra Jets® har du fleksibilitet siden pumpen kan frakte avfallet både horisontalt og vertikalt uten å være avhengig av tyngdekraften. Plasser derfor toalettet der det passer for din hytte, kanskje har du allerede et passende rom? Pumpen kan plasseres på baderommet sammen med toalettet, eller i annet rom, som evt kjeller, så lenge pumpen står tørt og frostfritt ved bruk.

Om du vil gjøre et enkelt, kan du bruke en Jets® toalettkasse med avtagbart deksel der pumpen plasseres inne i kassen sammen med evt batteri og vannkanne. Da får du enkel tilgang til pumpe og vanntank. Planlegg hvordan rørene videre skal gå fra pumpen, og videre ut til tanken.

Steg 3: Velg mottaksløsning

Det neste du må gjøre er å avklare hvilke motakløsning som er aktuelt for deg. Hvor stor tank du trenger påvirkes av antall døgn hytta er i bruk per år og antall sengeplasser på hytta. For lukket tank kan du velge tank for nedgraving eller tank som ligger tildekket på bakkenivå, alt etter hvor stor tank du trenger. For Jets® Biotank, kan du koble sammen flere tanker ved behov.

Hvilke kommune hytta ligger avgjør hvordan du må søke om tilatelse og hvilke mottaksløsning du kan velge. Noen kommuner har forhåndsgodkjent installasjon av Jets® og en installasjon bøves bare å meldes inn til kommunen. De fleste kommuner har søknadsskjema tilgjengelig på sine nettsider. Her kan du laste ned veiledninger og brosjyrer fra Jets®.

Steg 4: Innkjøp av Jets® vakuumtoalett

Om du ikke har vært i kontakt med Jets® forhandler før, tar du kontakt nå. Her får du hjelp til å sette sammen hva du trenger ut i fra valgene du har tatt. Forhandlerene kan også komme med anbefallinger og hjelpe deg med å optimalisere løsningen for din hytte.

Steg 5: Installering

Alle våre forhandlere kan hjelper deg med montering dersom du skulle ønske det, men om du er handy kan du også montere selv. Monteringen krever litt verktøy så orienter deg i monteringsguiden på forhånd.

Når du har motatt leveransen, sjekk første at du har mottatt alle komponentene i henhold til bestillingen. For installering kan du laste ned monteringsguide her. Les gjennom hele guiden først for å få oversikt.

Da er det bare å sette i gang og om ikke lenge har du et hygienisk, vannspylende toalett på hytta!

Cabon fireplace cat Stock 240111085 small
Ved å investere i et innendørs tolaett på hytta er det mer praktisk å bruke hytta hele året.

Vedlikehold og tips

Etter at du har installert Jets® vakuumtoalett, er det anbefalt å følge noen enkle råd for å sikre optimal ytelse og lang levetid. Her er noen nyttige tips:

Rengjøring

Rengjør toalettet regelmessig med foreksempel Jets® Toilet Clean Plus som er et velluktende vaskemiddel laget for å forhindre oppbygning av urinstein og annet uønsket belegg, og påvirker ikke komposteringsprosess i Jets® Biotank.

Hvilket type toalettpapir skal brukes i vakuumtoalett?

Vakuumtoalett er laget for menneskelig avfall og toalettpapir. Helt vanlig toalettpapir fra dagligvarebutikken fungerer utmerket! Våtservietter og tørkepapir osv skal imidlertid ikke has i toalettet.

Tåler toalettene fra Jets® frost?

Ja og nei. Porselenet vil ikke knuse, men enkelte komponenter kan briste ved frost. Dersom vakuumsystemet ditt har fryst vil du ikke kunne bruke toalettet før dette har tint opp.

Hvordan frostsikre toalettet?

Dersom du ikke har innlagt vann kan du blande frostsikring i vanntanken. Dette sikrer en jevn tilførsel av frostsikring både i toalettet, pumpen, rør og tank. Jets® frostsikring kan trygt brukes i forbindelse med Jets® Biotank for kompostering.

Fireplace ullsokker Stock 97025146 small
Flytter du toalettet inn på hytta, forlenger du hyttesessongen.

Ja til hjemmekomfort på hytta!

Oppgradering av hytta fra utedo til et Jets® vakuumtoalett gir en betydelig forbedring av komfort og bekvemmelighet uten behov for innlagt strøm og vann. Med enkel installasjon og pålitelige drift gir Jets® vakuumtoalett deg muligheten til å ha et moderne toalett på hytta og forlenge hyttesessongen, samtidig som du kan ha flere gjester og familie på besøk uten at toalettet blir en negativ faktor.

Her kan du finne din nærmeste forhandler!

Ønsker du å lese med om de ulike løsningene fra Jets® kan du trykke på knappen nedenfor og finne ut hva som passer for din hytte.