Jets image CAB Terrasse hytte Stock 422290129 web

Vi gir deg oversikten: Velg rett toalettløsning for hytta!

Cabin and homes

Her i Norden er vi glade i hyttene våre, og det er mange av dem. I vårt langstrakte og kuperte land, byr bygging eller renovering av hytter ofte på utfordringer. Mange hytter har verken innlagt strøm eller vann, de er ikke tilknyttet offentlig avløp, og noen har ikke kjørbar vei helt frem. Det er gjerne disse hyttene som er de mest attraktive gjennom sin unike beliggenhet.

Published on 2023-12-05

Disse små verdifulle lommene av tid vi har på hytta er det gjerne ønskelig å få mest ut av. Det er mange løsninger med tanke på komfort og miljø for både mennesker og natur. Her skal vi se på løsninger for en viktig trivselsfaktor på hytta, nemlig toalettløsningen. For noen er den gamle utedoen helt ok. Men om denne setter begrensninger for både bruken og gleden, er det på tide å vurdere en ny løsning. Det er i dag heldigvis mange ulike løsninger for hyttetoalett!

Få oversikt over hyttetoalettene som finnes

Det kan være vanskelig å få oversikt over alle de ulike løsningen som finnes. Noen er fornøyde med en form for «innvendig utedo» som snurredo og urinseparerende toalett. Noen synes et forbrenningstoalett er helt greit, og noen ønsker mer komfort og velger et hygienisk vakuumtoalett. Man kan si at de aller fleste toalettløsningene for hytte uten vei helt frem, baserer seg på en form for nedbryting av avfallet, enten det er et forbrenningstoalett eller ulike løsninger for kompostering. Har du vei helt fram til hytta, er oppsamlingstank som håndteres av tømmebil, et alternativ.

Mottaksløsning

Et begrep som går igjen på flere av løsningene for hyttetoalett er biotoalett eller biotank. Med biotoalett og biotank, innebærer det at avfallet blir kompostert. Kompostering er en biologisk prosess der mikroorganismer bryter ned avfallet. På denne måten går avfallet gjennom en prosess som gjør det enklere å håndtere i ettertid. Det er mange ulike løsninger for dette. Felles for dem er at avfallet blir samlet i en tank eller beholder og oppbevart i en viss periode før den tømmes. For biotoalett samles avfallet ofte i en tømmepose som må fraktes fra toalettet til et sted for kompostering. I en biotank oppbevare avfallet lengre, gjerne til det er ferdig kompostert, og må derfor ikke håndteres like ofte. Kompost kan i ettertid blandes med annet biologisk materiale, som hageavfall og jord, og brukes som jordforbedring på egen tomt.

I utgangspunktet ønsker mange gjerne et vanlig wc som hjemme, men dette kan være praktisk vanskelig på grunn av mangelen på innlagt vann, avløpsmuligheter eller godkjenninger fra kommunen. Alle toalett som bruker vann er per definisjon et vanntoalett og er derfor underlagt forurensingslovens krav om godkjent utslippstilatelse, enten det går i septiptank, oppsamlingstankk, biotank eller minirenseanlegg.

For å få oversikt over ulike løsninger for hyttetoalett, går vi innom disse spørsmålene:

  • Hvordan fungerer en utedo?
  • Hva er fordelene og ulempene med en utedo?
  • Hvordan fungerer en snurredo?
  • Hva er fordelene og ulempene med en snurredo?
  • Hvordan fungerer et urinseparerende toalett?
  • Hva er fordelene og ulempene med et urinseparerende toalett?
  • Hvordan fungerer et forbrenningstoalett?
  • Hva er fordelene og ulempene med et forbrenningstoalett?
  • Hvordan fungerer et vakuumtoalett?
  • Hva er fordelene og ulempene med et vakuumtoalett?
Utedo Stock 140927074 small
Mange liker nostalgien som en utedo gir – andre ser på utedoen på noe som gir en begrensing på hyttebruken.

Utedo

En utedo er et toalett som er plassert i en egen, ofte liten bygning. Den består hovedsakelig av et sete med et hull som fører ned til en oppsamlingsplass for avfall.

Fordeler: Nostalgien og minnene knyttet til utedoer kan være forlokkende for mange. En utedo trenger ikke strøm eller vann.

Ulemper: Utedoer kan ofte ha dårlig lukt. Det kan også være problemer med fluer og hygiene, spesielt i varme sommermåneder. En utedo må tømmes manuelt etter hvert som den blir full, noe som er en tung og uhygienisk oppgave. En utedo kan også være en kald og mørk affære vinterstid. En utedo kan også være mindre tilgjengelig eller ubehagelig å bruke i dårlig vær.

Soil pexels lisa fotios 1301856 small
Snurredo har flere kamre der avfallet blir lagret for kompostering. Etter 2-4 år er avfallet kart til å tømmes, og kan da brukes som jordforbedrer.

Snurredo eller snurredass

En snurredo, også kjent som snurredass, er et biologisk, roterende toalett som kan sees på som en modifisert utedo, men er plassert innendørs. En snurredass består av en toalettstol der avfallet faller rett ned i en tett tank. Tanken blir plassert under toalettet og da under baderommet. Denne tanken inneholder flere kamre. Når det ene kammeret er fullt, kan man dreie tanken for å koble toalettet til et nytt kammer. Det fulle kammeret blir da stående å kompostere til det må tømmes, vanligvis etter 2-4 år.

Fordeler: Trenger ikke innlagt vann. Med en snurredo som har store tanker, får du god kapasitet. Trenger ikke utslippstillatelse.

Ulemper: Krever plass under hytten for å kunne installere tanken. Lukt fra tanken kan forekomme da det er åpent fra toalettet til tanken. Ofte anbefales det å installere en vifte for å redusere lukt, noe som krever strøm, enten fra innlagt elektrisitet eller solcellepanel med batteri. Tanken må tømmes manuelt, men til sammenlikning med utedoen, så har avfallet fått kompostert og på den måten mer hygienisk.

Fjellbunn pexels holiho 1187507 small
Med urinseparerende toalett kan du bruke urin for å gjødsle rundt hytta.

Urinseparerende toalett

Et urinseparerende toalett er designet for å skille urin fra fast avfall. Separasjonen skjer ved at doskålen er todelt, med den fremste delen for urin og den bakerste for fast avfall. Urinen blir ført vekk og ut til et passende sted, som kan være en oppsamlingstank eller en grøft. Fast avfall går i en egen beholder, gjerne i selve toalettet eller rett under toalettet – alt etter løsning. Avfallsbeholderen må tømmes jevnlig. Det finnes også større innretninger for urinseparerende toalett som ikke må tømmes like ofte.

Fordeler: Relativt enkel å montere. Du kan bruke den separerte urinen som gjødsel, ettersom den ikke har vært i kontakt med tarmbakterier. Trenger ikke utslippstillatelse.

Ulemper: Du må tømme avfallsbeholderen relativt ofte. Beholderen bør tømmes hver gang du forlater hytta for å forhindre at fluer samler seg. Trenger vifte som går på strøm for å frakte vekk dårlig lukt. Denne løsningen kan være litt vanskelig for barn å bruke, da du må passe på å ikke få urin i bakre kammeret, eller avføring i det fremste kammeret.


Flames pexels lumn 167701 small
Et forbrenningstoalett gjør avfallet om til aske som du lett kan kvitte deg med.

Forbrenningstoalett

Et forbrenningstoalett er et vannløst toalett hvor avfallet samles i toalettet og går gjennom en forbrenningsprosess ved hjelp av strøm eller gass. Forbrenningsprosessen foregår i selve toalettet, og etter at den er fullført, kan restene av avfallet - som nå er aske - fjernes og tas ut av hytta. Med et forbrenningstoalett er det fordelaktig å ha et eget toalett for urin, for å avlaste forbrenningstoalettet.

Fordeler: Raskt og enkelt å installere siden det ikke krever noen oppbevaringstank. Asken som blir igjen etter forbrenning, er lett å kvitte seg med. Trenger ikke utslippstillatelse.

Ulemper: En av ulempene med et forbrenningstoalett er begrensninger på bruksfrekvensen, ettersom det tar tid å forbrenne avfallet i toalettet. Toalettet kan derfor maksimalt brukes fire ganger i timen, noe som kan være en ulempe når det er flere folk, eller barn på hytta. For hver bruk kreves det at en spesiell toalettpose legges i doskålen, uten denne kan ikke toalettet brukes. For å fjerne sjenerende lukt fra forbrenningen må det installeres en skorstein fra forbrenningstoalettet, noe som krever hulltaking i vegg eller tak på minimum 110 mm i diameter. Det kreves også regelmessig service for å opprettholde effekten og unngå sjenerende lukt i forbrenningsprosessen, som videre kan bre seg i området utenfor hytta. Om det brukes mye - eller for lite - toalettpapir, kan det bli problemer med at ikke alt faller tilstrekkelig ned i forbrenningskammeret. Et forbrenningstoalett bruker også en del strøm eller gass sammenlignet med de andre alternativene.

Jets image 3 D interior toilet porcelain wall Jade view winter small croped
Med vakuumtoalett får du samme komforten som hjemme. Avfallet kan gå i biotank eller lukket tank, alt etter hva som passer din hytte.

Vakuumtoalett

Et vakuumtoalett er et vannspylende toalett, der vannforbruket er holdt til et minimum og avfallet blir fraktet til biotank eller oppsamlingstank ved hjelp av vakuum. Toalettskålen blir spylt rent med vann, mens avfallet transporteres til tanken ved hjelp av vakuum. Vakuumet blir laget av en pumpe som plasseres mellom toalettet og tanken. Et vakuumtoalett bruker 0,5-0,8 liter vann per spyling. Toalettet oppleves som et tradisjonelt rensling vannklosett, men trenger ikke innlagt vann, kun en beholder med vann som man kan fylle etter behov. For avfallet kan du ha oppsamlingstank om du har kjørbar veg helt frem, eller du kan bruke en biotank slik avfallet med tid kan brukes som kompost. Et vakuumtoalett passer også fint for de med innlagt vann og strøm.

Ulemper: Større investering i forkant. Selv om du ikke trenger innlagt strøm, trenger pumpen litt strøm når du skal skylle ned. Til dette kan du bruke solceller og batteri. Søknadspliktig iht. forurensingsloven, men når den er godkjent vil du ha gleden av toalettet ditt i mange år framover.

Fordeler: God komfort. Trenger ikke innlagt vann eller strøm. Hygienisk, luktfritt og lett å holde rent. Fordi vakuum brukes til å transportere avfallet, kan rørene monteres uavhengig av tyngdekraften. Dette betyr at tanken kan plasseres der det passer best, ikke nødvendigvis i 'fall' fra toalettet. Et vakuumtoalett bruker lite vann, derfor får du et vannspylende toalett med minimalt vannforbruk som ikke krever innlagt vann. Kan brukes både med biotank og oppsamlingstank.

Fireplace ullsokker Stock 97025146 small
Klar for kos på hytta!

Da har vi gitt deg en rask oversikt over ulike toalettløsninger for hytter. Ønsker du å utforske mer om vakuumtoalett er løsningen for deg, kan du lese med på siden vår. Her kan du finne mer informasjon om vakuumtoalett fra Jets®.

Vi er representert i hele Norge! Finn din forhandler her:

Visste du forresten at det finnes ulike modeller av vakuumtoaletter? Her kan du lese mer om de ulike toalettmodellene slik at du finner den som passer best for deg!