Pexels karolina grabowska 4239015

Vakuumtoaletter begrenser spredningen av infeksjoner

Cabin and homes

Studier viser hvordan vakuumtoaletter hindrer spredning av virus og bakterier.

Published on 2023-07-06

Vi har alle lært mye de siste årene om hvordan vi kan beskytte oss selv og andre mot viruset som har spredd seg over hele verden. Men mens vi flittig vasker hendene etter hvert toalettbesøk, er det nok få av oss som tenker på hva som skjer i luften når vi spyler ned.

En studie publisert i tidsskriftet "Physics of Fluids" avslørte hvordan et konvensjonelt WC, som er avhengig av gravitasjon, skaper en usynlig fontene av små dråper som skyter opp og ut av toalettskålen ved hver spyling.

Ifølge medforfatter av studien, Ji-Xiang Wang, og kolleger fra Yangzhou University i Kina, kan disse dråpene sveve i luften lenge nok til at neste person kommer inn på toalettet. Ved å puste inn disse dråpene eller bioaerosolene, eller ved å berøre overflater der de har landet, kan infeksjoner som koronaviruset, og andre virus spre seg raskt.

Bioaerosoler

Bioaerosoler er ørsmå, luftbårne partikler (støv eller damp) De består av både levende og ikke-levende komponenter, som sopp, pollen, bakterier og virus. Vanlige kilder til bioaerosoler inkluderer jord, vann og kloakk.

Vakuumtoaletter hindrer spredning av bakterier og virus

Elizabeth Nyarkoa Osei ved Loughborough University i England gjennomført en studie som sammenligner dannelse av aerosolpartikler og spredning av bakterier og virus mellom gravitasjons- og vakuumtoaletter. Studien, som kom ut I 2022, avslørte en betydelig forskjell mellom de to, der vakuumtoaletter kan forhindre at disse bioaerosolene blir kastet opp i luften.

Når et konvensjonelt toalett skyller, dannes det en virvel som får et stort antall små dråper til å stige opp over toalettskålen og over I luften. I et vakuumtoalett derimot, suges alt i skålen, inkludert lukt og potensielt skadelige bioaerosoler, ned I og transporteres trygt bort.

Med mål om en mer bærekraftig teknologi, blir vakuumtoaletter stadig oftere foretrukket framfor konvensjoneller vannklosett. Vakuumtoalett bidrar ikke bare til vannbesparelser men det er også bevist at det også betydelig reduserer spredningen av farlige bakterier og virus, som er I tråd med FNs globale mål om å gi trygge og bærekraftige sanitærforhold for alle.

Resultatene av denne studien har stor betydning. Ingen tidligere publiserte arbeider som har undersøkt og sammenlignet dannelse av biopartikler fra vakuumtoaletter og tyngdeklosetter ved hjelp av internasjonale standarder for prøvetaking av inneluft for bakterier.
— Supervisor to the study, Professor M. Sohail
Article sources and further reading:

A comparative evaluation of bioaerosols between gravity and vacuum toilets (lboro.ac.uk)
Author: Elizabeth Nyarkoa Osei, Supervisors: Professor M. Sohail (Khan), Dr Oluwasola Afolabi, Loughborough University

Can a toilet promote virus transmission? From a fluid dynamics perspective
Authors: Yun-yun Li, Ji-Xiang Wang and Xi Chen

Bioaerosol concentrations generated from toilet flushing in a hospital-based patient care setting
Authors: Samantha D. Knowlton, Corey L. Boles, Eli N. Perencevich, Daniel J. Diekema, Matthew W. Nonnenmann & CDC Epicenters Program