Jets reference CON loen skylift tilleggsbilde himmelhogt4f18679525434b4bbac8ae11a8012064

- Herlig galskap!

Buildings and Green buildings

Salgsdirektør Bjarte Hauge i Jets Vacuum AS har akkurat tatt den nye gondolbanen Loen Skylift over 1.000 meter opp til toppen av fjellet Hoven i vakre Nordfjord, og lener seg ut over rekkverket. Der åpner det som oppleves som en avgrunnn seg, ned mot den vesle bygda Loen langt under oss.

Published on 2021-09-13
OM PROSJEKTET
  • Type prosjekt: Restaurant og servicebygg på toppen av fjellet Hoven i Nordfjord
  • Utfordring: Begrenset tilgang på vann
  • Jets løsning: Toaletter av høy standard som oppleves akkurat som vanlige toaletter - med en brøkdel av vannforbruket

- Her har vi panoramautsikt til fjell, fjord og bre i alle retninger. Det må oppleves, og jeg skjønner godt at besøkstallene for første driftsmåned sprengte alle forventinger. Det er fantastisk å få være med og bidra i et så spesielt byggeprosjekt som dette, smiler Hauge mens han kikker ned.

Her ute er det rått og bratt, faktisk så bratt at mange basehoppere og vingedraktflyvere har funnet veien hit og kaster seg utfor skrenten rett foran servicebygget på toppen. Kikker man opp på Hoven fra Skylift-stasjonen nede ved sjøen, ser det ut som bygget står på vippen til å tippe utfor kanten når som helst. Men innendørs er det andre forhold som råder.

- Her er det restaurant med høy standard og gode fasiliteter for å ivareta et stort antall besøkende hver eneste dag. Og der er det vi kommer inn i bildet. Utfordringen er at det naturlig nok er begrenset med vann tilgjengelig her på toppen av fjellet. Med tusen turister opp hit i løpet av en dag, er det altså ikke rom for å sløse vekk vann på toalettbruk. Vakuumtoalettene våre som bare bruker en liter vann, gjør at servicebygget har fullverdige høystandard toaletter som oppleves akkurat som vanlige toaletter – men med en brøkdel av vannforbruket, påpeker han.

Jets reference CON loen skylift hovedbilde himmelhogt
Når tåka letter er det utrolige synsinntrykk å få med seg. På fjorden nedenfor passerer cruiseskip hele sommeren på vei til og fra nabobygda Olden.

Satsingsvilje

Hauge skryter av nordfjordingenes vilje til å satse på det mange mente var fri fantasi og høytsvevende tanker om gondolbane. Der andre bare ser håpløst drømmeri, er det noen som evner å gjennomføre slike byggeprosjekter med bravur. Det gjelder å ikke gi seg, mener han, og drar paralleller til eget selskap:
- Jets Vacuum fylte 30 år i fjor og står sterkt på alle måter, men de første årene var vanskelige. Det enkleste hadde vært å gi seg når man møtte motstand, økonomisk og på andre måter. Men vi sunnmøringer er ganske like nordfjordingene på den måten. Vi gir oss ikke når det butter i mot. Og i dag er sunnmørsbedriften vår blitt verdensledende på vakuumsanitærløsninger, opplyser han.

Kundene til Jets Vacuum trenger derimot ikke å ha risikovilje, skal vi tro Hauge. Vakuumtoalettene fra Sunnmøre er hyllevare hos mange rørleggere, og er etterhvert så utprøvde og robuste at de tåler hard belastning i tøffe driftsmiljøer som cruisebåter, festivaler og andre steder hvor toalettene brukes hundrevis av ganger daglig.
- Veldig mange av cruiseturistene som tar Skyliften hit, har brukt vakuumtoalettene våre om bord på skipet de ankommer med. Så kommer de til toppen og finner de samme toalettene helt her oppe på fjellet. Det sier noe om hvor fleksibel teknologien vår er som kan brukes alle disse stedene, avslutter Hauge mens han kikker på fjellene utenfor.