IMG 8746

Besøk av Lean-guru Michael Ballé

Corporation

Michael Ballé har brukt de sist 25 årene til å studere lean transformasjon og til å hjelpe bedrifter med å utvikle en lean kultur. Jets Vacuum var heldige nok til å ha besøk av Ballé her på Hareid.

Published on 2022-09-09

For oss her i Jets Vacuum er lean viktig av flere grunner. Lean handler om kontinuerlig forbedring, om å løfte kvalitet og resultater. Heller enn å planlegge lean-aktiviteter for spesifikke mål, handler lean om å avdekke utfordringer og finne riktig mottiltak. Målet med kontinuerling arbeid med lean er å øke kundeverdi, senke utgifter, og effektivisere prosesser.

Michael Ballé har bistått bedrifter innen produksjon, konstruksjon, service og helsetjenester med lean transformasjon. Hans mest kjente coachingteknikk er å besøke bedriftene selv, på en såkalt GEMBA Walk, noe vi i Jets var heldige nok til å oppleve selv.

Microsoft Teams image 6
Marcin Gården - Production Director hos Jets, Daryl Powell - Chief Scientist hos Sintef Manufacturing, Bjørnar Ødegård - VP Operations hos Jets, Eivind Reke - Senior Advisor hos Sintef Manufacturing, Michael Ballé - Lean guru

Ballé fortalte om viktigheten om å ha konsensus i bedriften. Lean er ikke knyttet til deler av virksomheten, alle må arbeide med den samme metodikken, mot et felles mål. Når en utfordring er avdekket må man finne riktig mottiltak sammen, og faktisk bli enige om denne løsningen. «Prosess er problemet – folk er løsningen».

Vi viste og fortale Ballé om våre rutiner og arbeidsmåter under besøket, og fikk hans ærlige mening om hva vi må optimalisere for å fortsette vekst og øke kundeverdi. Fokus på detaljer og planer for ulike scenarioer er viktig. Ballé’s oppgave under besøket var ikke å fortelle oss om alt vi har kontroll på og det vi er gode på, men å gjøre oss oppmerksomme på det vi ikke kontrollerer og som vi trenger å finne tiltak for. Dette tok oss ut av komfortsonen, og det er noe vi mener er avgjørende for å løfte måten vi arbeider på.

Lean Forum Nordvest arrangerte også en masterclass med Michale Ballé, som vi deltok på sammen med Spilka, Glamox, NTNU og Interkommunalt arkiv for Møre og Romsdal.